Якщо ТИ в Польщі незаконно

 

Ти перебуваєш в Польщі незаконно? Тобі відмовили в наданні статусі біженця? Ти подав наступну заяву на признання статусу біженця? Хочеш жити і працювати в Польщі законно?

Подай документи на аболіцію для іноземців!
В 2012 Можеш узаконити своє перебування, якщо тобі відповідає одна з трьох обов’язкових умов:
1. Ти приїхав в Польщу найпізніше 20 грудня 2007 і від 20 грудня 2007 року і ти не виїжджав на  довше ніж 6 місяців за одним разом, а в цілому ти не перебував поза Польщею більше як 10 місяців і 1 січня 2012 року ти перебував в Польщі нелегально Або 2. До  1 січня 2010 року тобі відмовили в наданні статусу біженця і ти отримав ордер покинути  Польщу і від 1 січня 2010 року ти не виїжджав з Польщі на довше ніж 6 місяців за одним разом  а в цілому перебував поза Польщею не більше як 10 місяців 1 січня 2012 року і ти перебував в  Польщі нелегально.
Або 3. 1 січня 2010 ти чекав на рішення про надання статусу біженця і це вже була чергова справа, яку  ти розпочав в Польщі на ново.
Увага: Це стосується також тих, хто  1 січня 2012 перебували в депортаційних арештах.
Ти не отримаєш дозволу на перебування, якщо:
Не відповідаєш обов’язковим умовам.
Не маєш жодного дійсного проїзного документу, що підтверджує твою ідентичність.
Тебе вписали в іншій країні ніж Польща до Інформаційної Системи Шенген (SIS). Цього вимагає безпека Польщі і з цього приводу ти вписаний до списку іноземців, перебування  яких в Польщі являється небажаним.
В заяві про аболіцію ти подав неправдиву інформацію, або додав сфальсифіковані документи. Реєстр  SIS можна перевірити в Komendzie Głównej Policji, а список небажаних іноземців в Польщі  в Департамент у справах громадянства та іноземців подаючи відповідну заяву.

Що можна отримати дякуючи аболіції?
Дозвіл на тимчасове проживання в Польщі терміном на 2 роки. З цим дозволом і дійсним  паспортом можна без візи виїжджати до країн шенгенської зони терміном до 3 місяців.
Право на працевлаштування. Зможеш легально працювати в Польщі на протязі 2 років без  додаткових дозволів.

Пам’ятай: легальне працевлаштування це також медичне страхування, а  потім пенсія.  Увага: Це стосується виключно трудового контракту (umowy o pracę). Щоб  працювати на підставі іншого контракту (umowy zlecenia lub umowy o dzieło) потрібен буде  додатковий дозвіл.
Скасування попередніх ордерів про виїзд з Польщі.
Викреслення зі списку іноземців, перебування яких в Польщі є небажаним.

Увага: Маючи дозвіл на тимчасове перебування видане на підставі аболіції не можна  користуватися соціальною допомогою.

Аболіція. Що далі?
Якщо після 2 років після отримання дозволу на тимчасове перебування захочеш надалі легально  перебувати і працювати в Польщі, треба буде подати заяву на наступний тимчасовий дозвіл вже  не на загальних умовах. До того часу мабуть ввійдуть в життя нові регуляції щодо іноземців. На  сьогоднішній день кожен іноземець мусить довести наявність місця проживання, медичного  страхування і коштів на утримання. Пам’ятай – заяву на новий дозвіл на проживання треба здати  перед закінченням терміну дозволу, що видане на підставі аболіції.
Аболіція і статус біженця Це стосується виключно тих іноземців, які 1 січня 2010 які чекали на рішення про надання статусу  біженця і це вже була чергова справа, яка була в Польщі розпочата  на ново. Якщо ти пройдеш процес надання аболіції, то ти втратиш право на проживання і харчування в  осередку для іноземців, безкоштовне лікування, можливість отримання соціальної чи фінансової  допомоги в рамках річної програми інтеграції, яка надається визнаним біженцям.

Подаючи документи на аболіцію зваж всі плюси і мінуси цього рішення. Пам’ятай, що з моменту  отримання дозволу на проживання ти мусиш сам подбати про утримання, оренду квартири,  медичне страхування (право на безкоштовне лікування дає тобі трудовий контракт  (umowa o  pracę lub umowa zlecenia)). З іншої сторони, якщо тобі на твоє  подання про надання статусу  біженця вже кілька разів відмовили, то шанс, що ти коли-небудь отримаєш статус біженця є дуже  малий.

Що треба зробити 1. Заповни заяву про надання тимчасового дозволу на проживання 2. Заповнене подання разом з додатками занеси до воєвудської адміністрації (департамент до  справ іноземців) по місцю проживання, або ж надішли рекомендованим листом.

Заповнення подання
Заповнюючи документи, пам’ятай, що:
треба писати по-польськи (також своє ім’я та прізвище),друкованими літерами;
треба заповнити всі (якщо тебе щось не стосується впиши „NIE DOTYCZY”) і закресли всі пусті  рубрики;
якщо хочеш узаконити перебування разом з дітьми, чоловіком чи жінкою, найкраще скласти  подання окремо на кожну особу; Увага: Якщо ти перебуваєш в Польщі достатньо довго ти  можеш подавати документи на аболіцію, але твоя дитина може не мати такого права. В такому  разі після врегулювання власного статусу, ти зможеш врегулювати статус дитини на загальних  підставах.
В графі місце проживання подай адрес де ти проживаєш. Не треба мати ані контракту на  оренду квартири, ані прописки; На поданий адрес буде приходити кореспонденція.
Як підстава заяви напиши «Прошу про аболіцію» „ABOLICJA”;
Якщо ти в минулому подавав інші особові дані – напиши це в підставі до подання.
Як  кошти утримання досить буде написати заощадження  „OSZCZĘDNOŚCI” – не треба  доводити додатково жодних даних;
Заповни без вагань всі рубрики які стосуються судових вироків і справ, які ведуться проти Тебе  в суді або ж в поліції – це один зі способів довести, що в тому часі ти перебував в Польщі.

Оплати 340 зл. гербовий збір за кожну особу, яка вписана до подання на аболіцію (якщо документи  складаються разом з дітьми, платиш 340 зл за себе і за кожну дитину);
50 зл за видання карти побуту Увага: Якщо не отримаєш аболіції, то зможеш повернути вплачені кошти.
Подання документів – необхідні додатки

1. Дійсний паспорт і 3 його ксерокопії  (4 копії, якщо подання висилаєш поштою).Якщо не маєш  паспорта і не маєш як його отримати,  то в виняткових ситуаціях можеш подати інший документ  з фотографією, на приклад: недійсний паспорт, недійсне тимчасове посвідчення іноземця,  недійсну карту побиту, дійсні або недійсні польські права, дійсний або недійсний  учнівський\студенський квиток. Увага: якщо не маєш паспорта, додай всі необхідні документи,  котрі можуть підтвердити, що ти намагався його отримати (підтвердження подання відповідної  заяви в посольстві твоєї країни, відповіді, відмови з посольства).
2. Оригілал заяви-подання і 3 копії (кожну копії підпиши окремо);
3. 4 фото;
4. Підтвердження оплати (340 від людини).
Варто також додати всі документи, підтвердження, що в необхідний для аболіції час ти перебував  в Польщі, на приклад : підтвердження прописки, виписка з лікарні, трудовий контракт, польські  цивільні документи (свідоцтва про народження, шлюб, ітд),  судові документи чи документи з  поліції, заяви свідків ітп. Це може приспішити розгляд Твоєї справи.

Увага: Якщо Ти особисто подаєш документи, візьми з собою всі оригінали документів для  підтвердження. Якщо висилаєш подання поштою – дай копії, департамент іноземців викличе Тебе  для представлення оригіналів.

Після подання документів
Візьмуть Твої відбитки пальців.
Якщо подання буде відповідно оформлено і прийнято, то Тобі в паспорт поставлять печатку, на  підставі якої ти будеш легально перебувати в Польщі на протязі розгляду Твоєї справи чи  зможеш легально перетнути кордон з Твоєю країною.
Якщо у Тебе немає дійсного паспорту, то отримаєш довідку про складення документів на  аболіцію. На підставі цієї довідки ти не зможеш виїхати за кордон.

Департамент до справ іноземців має місяць на прийняття рішення в Твоїй справі, але цей  термін може бути продовжений. Якщо ти отримаєш негативне рішення, то зможеш подати на  апеляцію до керівника Департаменту до справ іноземців (подавати документи слід до  департаменту згідно з місцем проживання). На подання апеляції є 14 днів. Департамент до  справ іноземців повинен відповісти на апеляцію на протязі місяця.

Офіс в Варшаві (додаткові мови: іспанська і німецька). Szpitalna 5/18, 00-031 Warszawa (вул. Шпітальна 5\18б Варшава) тел. (22) 828 88 82

Офіс в Торуні ul. Wita Stwosza 2, 87-100 Toruń (вул. Віта Ствоша 2б Торунь) тел. (56) 65 21 368

Офіс в Кракові (додаткові мови: іспанська і французька) ul. Szewska 4, 31-009 Kraków (вул. Шевська 4, Краків) тел. (12) 42 15 771

 
Якщо ТИ в Польщі незаконно  

Метки

Схожі повідомлення

  • No Related Posts

Автор